Logo Historisch Zoetermeer vrijdag 28 t/m zondag 30 september

De geschiedenis komt tot leven! Maak een tijdreis door je eigen stad Kaarten sponsoren!
Klassieke muziek in de Oude Kerk - concert
Wanneer
zaterdag om 20:00
Waar
Oude Kerk Dorpsstraat
Toegang
10.00 euro

Ronald de Jong speelt werken van Johann Sebastiaan Bach op het orgel van de Oude Kerk.

Ga mee terug naar de 17e eeuw in de Oude Kerk aan de Dorpsstraat. Op slechts tien minuten lopen van het festivalterrein begint de historische Dorpsstraat van Zoetermeer. Hier vind je de Oude Kerk waarvan de toren uit 1652 stamt! Hofdames en lakeien staan klaar om je te begroeten bij een zeer bijzonder concert met orgelmuziek uit de tijd dat de Oude Kerk gebouwd werd.De kerk is open vanaf 19:30 uur. Voorafgaand is er gratis koffie en thee en geeft de musicus uitleg over het concertprogramma.

Ronald de Jong (1956) kreeg zijn eerste orgellessen op 16-jarige leeftijd van Ben Feij. Op zijn 17e werd hij toegelaten tot hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij in 1983 het U.M.-diploma behaalde met het predikaat "zeer goed". Zijn docenten waren Rienk Jiskoot en Wim van Beek. Later heeft hij het diploma Kerkelijk orgelspel behaald aan het Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht (cijfer 9 voor begeleiden en improvisatie).

Tijdens zijn conservatoriumstudie werd hij benoemd tot organist van de Gereformeerde Pax?Christikerk in Den Haag. In 1988 werd hij organist van de Oudshoornse Kerk in Alphen a/d Rijn. Sinds 1991 is Ronald de Jong als cantor-organist verbonden aan de Oude Kerk in Zoetermeer, waar hij ook de muzikale leiding heeft over de cantorij. Naast een privé lespraktijk op het orgel van de Oude Kerk te Zoetermeer is hij als docent (orgel, klavecimbel, piano en theorie) verbonden aan het Centrum voor Kunst en Cultuur in Zoetermeer. Tevens is hij daar dirigent van het kamerkoor Carmen Vocale.

Hij concerteert veelvuldig in Nederland en het buitenland (o.a. Amerika, Schotland, Slowakije en Italië) en hij is een veelgevraagd begeleider van koren en solisten. Van zijn spel zijn vijf CD's verschenen waarop hij speelt en improviseert.

Ronald de Jong is muzikaal adviseur van de "Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer".Daarnaast is hij componist met composities voor koor en orgel en last but not least is hij ook actief als beeldend kunstenaar en heeft hij regelmatig exposities van zijn abstracte en figuratieve werk.

 

Ga terug naar het programma