Logo Historisch Zoetermeer zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2016

De geschiedenis komt tot leven! Maak een tijdreis door je eigen stad Kaarten sponsoren!
Lezing Moord in de Meerpolder
Wanneer
zaterdag om 15:00
Waar
Raadszaal
Toegang
Gratis

Auteur en historicus Reinold Vugs houdt een lezing over de beruchte moord in de Meerpolder.

‘Moord in de Meerpolder’ vertelt het waargebeurde verhaal over de moord op het dienstmeisje Neeltje Hoogduin in 1919, 95 jaar geleden. De Zoetermeerse schrijver en journalist Reinold Vugs onderzocht de moord waarbij hij zoveel mogelijk materiaal verzamelde. Het onderzoek resulteerde in de uitgave van het boek Moord in de Meerpolder. Auteur Reinold Vugs hoorde 23 jaar geleden voor het eerst het verhaal van de moord in de Meerpolder. Hij werd er direct door gegrepen, vooral omdat het verhaal vele vragen opriep. Als journalist is het aan elkaar verbinden van open eindjes zijn passie en het verhaal liet hem niet meer los.

“Ik ben jarenlang gegrepen geweest door de moord op Neeltje Hoogduin, die plaatsvond op 26 november 1919. Haar lichaam werd gevonden in de ringvaart langs de Meerpolder en de dorpse gemeenschap stond compleet op zijn kop door haar gruwelijke dood. Ik vond het tijd voor een grondig onderzoek naar wat er toen gebeurd is en heb zoveel mogelijk materiaal verzameld,” aldus Vugs. “Moord in de Meerpolder vertelt het verhaal over de moord, maar ook over hoe Zoetermeer, dat toen nog uit twee dorpen bestond, er rond 1920 uitzag. Ik probeer de lezers met mijn verhaal mee terug te nemen naar die dagen.”

Het onderzoek startte met frustrerend weinig gegevens. Veel archiefgegevens waren verdwenen, door een opruimactie van een overijverige ambtenaar of brand. Vugs moest het grotendeels doen met krantenartikelen en herinneringen van oud-Zoetermeerders. Veel hulp kreeg hij onder andere van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en ook de hulp van mevr. Van Dorp-Bolleboom was van grote waarde. Het resultaat is een papieren monumentje voor Neeltje Hoogduin in een boek dat niet alleen verhaalt over de moord, maar ook het dagelijks leven in Zoetermeer in die tijd in beeld brengt.

Ga terug naar het programma